Megemlékezés a Roma Holokauszt Áldozatainak Emléknapján

Megemlékezés 2021

A Magyar Pünkösdi Egyház Országos Cigánymisszió, Békés Város Önkormányzata és a Cigány Módszertani Kutatóközpont közösen szervezte meg a megemlékezést a Roma Holokauszt Áldozatainak Emléknapján. A program emléküléssel kezdődött a Magyar Pünkösdi Egyház Országos Cigánymisszió rendezvénytermében. Az ülésen nagy számban jelen voltak a Magyar Pünkösdi Egyház Országos Cigánymisszió valamint Békés Város Önkormányzata és intézményei vezető tisztségviselői, a Békés Megyei, a Békési és a Kunágotai Roma Nemzetiségi Önkormányzat képviselői. A megemlékezést megtisztelte jelenlétével a Borsodi Alfa Vallási Egyesület,  a Csongrádi Agapé Szeretet Vallási Egyesület, a Hajdúsági Tüzes Szívek Vallási Egyesület, a Keresztény Élet Központ Vallási Egyesület és a Nyírségi Reménység Háza Vallási egyesület is.

A nagyszabású rendezvényen a résztvevőket Durkó Albert misszióvezető lelkész és Kálmán Tibor polgármester köszöntötte. A megnyitó beszédet Stixné Barakkó Györgyi a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság Dél-alföldi igazgatója mondta el. Beszédében többek között hangsúlyozta, hogy tanulnunk kell a borzalmakból, nem fordíthatjuk el a fejünket, ha a bőre színe miatt valakit támadás ér. Az élet védelme a legfontosabb mindenek felett.  Ezt követően a résztvevők Katona Csaba, a Történettudományi Intézet tudományos munkatársa előadásban hallhattak arról, hogyan, milyen eszközökkel lehet megjeleníteni a Roma Holokauszt témáját az oktatásban. A megemlékezés keretében a közönséget is megindító zenei programot nyújtott Bodoczki Ernő, Hodozsó Norbert, Sztojka Zoltán és Lakatos Rudolf.

Az emlékülést Surman László missziós igazgató, lelkész áldáskérő imája zárta.

A megemlékezés koszorúzással folytatódott az I. és II. világháborús emlékműnél. Fehérné Horváth Katalin, Bari Károly: Hazánk című versét mondta el. Beszédet mondott Vámos Zoltán, Békés Város alpolgármestere. A Magyar Pünkösdi Egyház Országos Cigánymisszió nevében áldáskérő imát mondott Durkó Albert misszióvezető, lelkész. Az áldozatokra koszorúzással és mécses gyújtásával emlékeztek a résztvevők.

Morár Ildikó

Bejegyzés megosztása

Facebook

További friss híreink

Kövessen bennünket közösségi oldalunkon is!

Kapcsolódó bejegyzések
Lélekben rendben a sikeres életért

Utolsó állomásához érkezett a Lélekben rendben elnevezésű programsorozat, amely a Pünkösdi Cigánymisszió központjában, elsősorban a fiataloknak igyekezett széleskörű ismereteket nyújtani a sikeres életkezdéshez.

Tovább »
Beszédes életutak

Minden ember csoda és minden bejárt életút is az – minden szépségükkel, sikerükkel, győzelmükkel, és szomorúságukkal, szörnyűségükkel, tragédiájukkal együtt. Csoda, ha ezt észrevesszük

Tovább »
Kié a hatalom?

Ez a kérdés volt a központi témája az idei Protestáns Cigánymissziós Konferenciának, amelynek a Budapesti Gazdagréti Református Gyülekezet adott otthont. Az öt protestáns

Tovább »