„Nincs más út” – avagy az evangélium életmentő és társadalom átformáló hatása a cigánymissziókban

„Ha csak egy mondatban volna lehetőségem a nap célját megfogalmazni, így hangozna:

Célunk, küldetésünk, hogy a társadalomtudomány eszközeivel megismerjük, megismertessük és segítsük a cigányok között zajló missziómunkát” – mondta Surman László a Cigány Módszertani és Kutató Központ igazgatója 2023. november 15-én Békésen.

A Magyar Pünkösdi Egyház Országos Cigánymisszió és a Mégis Remény Egyesület volt a társszervezője annak a tudományos műhelytalálkozónak, amelynek kapcsán egyházi vezetők, missziós szakemberek fejtették ki álláspontjukat, osztották meg egymással szakmai tapasztalataikat, valamint önálló kutatásaik eredményeit.

A szakmai találkozó alapgondolataként határozták meg a résztvevők azt is, hogy „Nincs más út”, csak is a hit által való kitörés útja.

A Cigány Módszertani és Kutató Központ alapítója a Magyar Pünkösdi Egyház Országos Cigánymisszió, amelynek célja, hogy tevékenysége során olyan tudományos igényű kutatásokat, felméréseket végezzen, amelyek konklúziói kapcsán, elősegíti, ösztönzi azon szakmai platformok létrejöttét, ahol a résztvevők, holisztikus szemléletmóddal készek olyan megoldás javaslatokat, felzárkózó programokat megfogalmazni, modellként bemutatni, amely elősegíti a cigánysággal kapcsolatos társadalmi feszültségek feloldását, életminőségüknek javítását.

Önként vállalt feladatukként értelmezték, hogy a Cigány Módszertani és Kutató Központ szakmai tevékenységével segítse feltárni, megismerni és megismertetni, rendszerezni a kisebbségi létből fakadó, elsősorban a cigányok élethelyzetével kapcsolatos társadalmi – egyházi, gazdasági, szociális, kulturális – folyamatokat, információkat, amelyeket megosztva másokkal, alapot képezhet a folyamatos újragondolásnak, valamint a további tudományos kutatói munka számára.  

A nap céljaként fogalmazódott meg az is, hogy rámutassanak, egyben bizonyítsák a címben is szereplő hipotetikus állítást, hogy az evangélium életmentő és társadalom átformáló hatással bír az egyén a mikro és makro közösségek életére, így a cigánynép életére is, valamint hogy megismerjék és összekapcsolják a különböző cigánymissziós folyamatokat végző közösségeket, szükség szerint segítséget nyújtsanak az általuk végzett missziós folyamatok megerősítésében.

Durkó Albert misszióvezető hangoztatta, hogy „nagyon nagy az éhség a cigányokban Isten felé. A cél az, hogy a különböző felekezetek a tapasztalataikat megosztva közösen tudjanak dolgozni ugyanazért, hiszen senki sem sajátíthatja ki a cigányság felé szóló missziót. Együttműködésben kell, hogy tevékenykedjenek a cigánysággal kapcsolatos társadalmi előítéletek megváltoztatása, életminőségük javítása érdekében.”

A szakmai napon részt vettek többek között Dan László lelkész a Keresztény Cigánymisszió Alapítvány vezetője, Berki András lelkész az MPE OCM hitéleti-misszióvezető helyettese, Perjesi István lelkész, az Agapé Gyülekezetek Közösségének vezetője, Süveges Imre vezető lelkész az Omega Hálózat apostoli szolgálója, Hajdú István lelkész a Szeretet Hídja TEK vezetője, valamint Lencse Balázs lelkész az Apostoli Egyház misszió vezetője. Videó üzenetben tartott előadást Frei Antal lelkész, aki egyben az Evangéliumi Barátság Egyház vezetője is.

A Nyitott Kutató Műhelyen elhangzott előadások teljes szövege hamarosan olvasható lesz a www.cimok.hu oldalon!

Bejegyzés megosztása

Facebook

További friss híreink

Kövessen bennünket közösségi oldalunkon is!

Kapcsolódó bejegyzések